DJEČJI OFTALMOLOŠKI PREGLED Services for Childrens

Dječji oftalmološki pregled izuzetno su važni , jer čak 5 do 10 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima problema s vidom.

Rano otkrivanje djetetovih poteškoća s vidom može biti presudno, kako bi se moglo na vrijeme sanirati i sprečiti nastanak slabovidnosti.

80%, informacija o svijetu oko nas dobivamo vizualno i djeca uče najviše kroz vizualne sadržaje. Budući da se vid intenzivno razvija u razdoblju od 3. do 7. godine života do djetetova polaska u školu, poremećaji pronađeni u tom razdoblju mogu se i moraju liječiti kako bi se omogućio normalan razvoj dječjeg oka i vida.

Najčešči simptomi lošijeg vida kod djece.

mogu biti često trljanje očiju , približavanje objekta dječjeg interesa očima (knjiga, televizor), praćenje teksta predmetom ili prstom (bez toga dijete ne može čitati), jaka osjetljivost na svijetlo, pretjerano suzenje očiju, fokusiranje na predmete samo jednim okom, nekontrolirano trzanje očima i bol u očima ili glavobolje. Sve to može upućivati ne samo na privremene anomalije, već i na bolesti u razvoju koje mogu znatno utjecati ne samo na kvalitetu vida, već i na kvalitetu života.

kako izgleda pregled vida kod djece

Ako postoji sumnja da dijete lošije vidi, da postoji vidljiv poremećaj građe ili položaja očiju ili u obitelji ima evidentiranih očnih bolesti, posebice je važno da se pregled obavi što prije. Tijek samog pregleda ovisi o dobi djeteta Svi pregledi i testovi prilagođeni su dobi djeteta i nastoji ih se učiniti djeci što zanimljivijim i zabavnijim. Osnovni oftalmološki pregled obuhvaća ispitivanje vidne oštrine, utvrđivanje da li postoji potreba za naočalama, testiranje položaja očiju, uzimanje ortoptičkog statusa s testovima binokularnog i stereovida, kompletni pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka, obavezno širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije skijaskopijom.

Ukoliko se na testiranju pokaže kako je vidna oštrina na jednom oku slabija , to oko je slabovidno (tzv. lijeno) oko, i potrebno je djetetu dati odgovarajuću korekciju naočalama te provoditi okluziju , odnosno zatvaranje zdravog oka flasterom kako bi se slabije oko prisililo da gleda i time se razvija. Posebno prilagođeni flaster potrebno je staviti preko oka, a ne na naočale, kako bi se onemogućilo da oko gleda sa strane. Razdoblje zatvaranja oka ovisno je o količini slabovidnosti i o dobi djeteta, a proteže se od sat vremena do šest sati dnevno. Dokazano je da je efekt okluzije veći ukoliko dijete radi nešto na blizu (crtanje, čitanje, igranje igrica). S obzirom da se djeca često opiru nošenju flastera, potrebno je puno strpljenja i upornosti kako bi se postigao željeni efekt.

U liječenju svih poremećaja vida kod djece izuzetno je važna kvalitetna komunikacija oftalmologa i roditelja. Ukoliko vaše dijete treba naočale, uključite ga u kupovinu i izbor okvira – bit će više motivirano nositi naočale. Pobrinite se da odabrani okvir za naočale odgovara i da je udoban vašem djetetu.

<
Ako imate bilo kakvo pitanje nazovite +385 /0/20 31 11 63