PREGLED VIDA KOD DJECE

Oči su osjetilo koje primaju oko 80 % vanjskih podražaja i informacija, a ostala osjetila svega 20 %, zbog toga problemi sa vidom mogu znatno utjecati na teškoće s čitanjem, slabu koncentraciju, loše rezultate u sportu, i općenito na kvalitetu života.

Danas se nažalost smatra da čak 5 do 10 posto predškolaca i 25 posto djece školske dobi ima neku refrakcijsku anomaliju (dalekovidnost, astigmatizam ili kratkovidnost). Razlog tome je sigurno i suvremena tehnologija prvenstveno upotreba , računala , mobitela, iPad-a…koja zahtijeva dobar vid pa i najmanja greška vida dolazi do izražaja.

kako uočiti i prepoznati neki poremećaj vida kod djeteta

već u rodilištu, napravi se prvi orijentacijski pregled (vanjski pregled očiju, pokretljivost očiju i reakciju zjenica na svjetlost) posebnu pažnju poklanja se djeci kod kojih postoji sumnja da je usljed poremećaja u trudnoći ili nekog drugog teškog poremećaja došlo do oštećenja vida. ona djeca koja imaju ozbiljne očne bolesti (prirođena mrena, glaukom, zatvorenost suznih kanala, bježanje očiju) koje zahtijevaju hitno liječenje. Kada dijete navrši 4 godine, provodi se nacionalni screening na slabovidnost koji se obavlja rutinski bez obzira na to što sve može izgledati u redu. Kasnije slijedi obavezan sistematski pregled pred upis u školu.

kako izgleda pregled vida kod djece

Pregledi i testovi prilagođeni su dobi djeteta i nastoji ih se učiniti djeci što zanimljivijim i zabavnijim. Osnovni oftalmološki pregled obuhvaća ispitivanje vidne oštrine, utvrđivanje da li postoji potreba za naočalama, testiranje položaja očiju, uzimanje ortoptičkog statusa s testovima binokularnog i stereovida, kompletni pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka, obavezno širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije skijaskopijom. Ako se otkrije da dijete ne vidi dobro potrebno je ordinirati odgovarajuće naočale.Djeci se mogu ordinirati i kontaktne leće , a najidealnije vrijeme za početak nošenja leća je kad to oni sami požele, obično oko 13. godine, kod djece koja se bave sportom mogu smetati naočale ili i ranije recimo kod velike razlike u dioptriji lijevog i desnog oka.

Mnoga djeca u školi imaju problema i zbog loše koordinacija očnih pokreta i slabe akomodacije (fokusiranja) pri gledanju na blizinu, zatim nepostojanja binokularnog vida, pojave strabizma (škiljavosti) Kada se otkrije slabovidno (tzv. lijeno) oko, potrebno je provoditi okluziju , odnosno zatvaranje zdravog oka flasterom kako bi se slabije oko prisililo da gleda i time se razvija. za to vrijeme potrebno je da dijete radi nešto na blizu (crtanje, čitanje, igranje igrica). Trajanje liječenja zavisi od stupnja oštećenja i starosti djeteta, popnekad traje mjesecima, a ponekad može trajati i više godina. U ranoj dječjoj dobi, kada je vid još u razvoju, može se puno učiniti, kasnije, nažalost, je uspjeh liječenja znatno manji. Svakako potrebno je puno strpljenja i upornosti kako bi se postigao željeni efekt.

Često se roditelji pitaju vidi li moje dijete dobro

Neki od najčešči simptomi lošijeg vida kod djece su: često trljanje očiju , bježanje oka , približavanje predmeta očima (slikovnice , mobitel, televizor),jaka osjetljivost na svijetlo, pretjerano suzenje očiju, umor , bol u očima ili glavobolje. Isto tako ako su roditelji i sami imali poteškoće s vidom, visoku dioptriju, strabizam, slabovidnost , trebali bi što ranije dovesti svoje dijete na pregled bez obzira primjećuju li neke od simptoma i kod djeteta.

<