KONTAKTNE LEĆE

su očna pomagala koja ispravljaju refrakcijske greške oka (kratkovidnost, dalekovidnost , astigmatizam), izbor su za one ljude koji ne vole nositi naočale ili koji se bave nekim sportom. Tijekom posljednjih desetak godina, kontaktne leće zabilježile su znatan napredak, kako u načinu izrade, tako i u vrstama materijala od kojih se izrađuju. Danas postoji iznimno velik izbor leća

Oblikom su manje i znatno pokretljivije od mekanih leća, što omogućuje bolju izmjenu suza i opskrbu rožnice kisikom uz bolju kvalitetu vida, jedini im je nedostatak početna neudobnost tijekom privikavanja.

U današnje vrijeme su vrlo popularan način korekcije refrakcijskih grešaka, zbog kratkog razdoblja privikavanja te mogućnosti povremenog nošenja. Dijele se na godišnje i 6-mjesečne te tromjesečne, mjesečne i dvotjedne. U novije vrijeme su najpopularnije dnevne mekane leće koje se nose samo jedan dan i bacaju na kraju dana. Postoje i mekane leće u boji koje mogu promijeniti boju očiju

Ove leće su dizajnirane tako da pomognu ljudima s greškom vida iznad 45. godine života, koji pate od prezbiopije ili staračke dalekovidnosti. Djeluju slično progresivnim naočalnim lećama: popravljaju vid na daljinu, omogućuju gledanje na srednju udaljenost i vid na blizinu. Bifokalne i multifokalne kontaktne leće mogu se pronaći u obliku polutvrdih i mekanih leća.

Navikavanje na nošenje kontaktnih leće je individualno. To zavisi o osjetljivosti vaših očiju , o kvaliteti suznog filma i o tome hoćete li izabrati mekane ili polutvrde leće. Brža je prilagodba za nositelje mekih kontaktnih leće za razliku od onih polutvrdih gdje privikavanje može trajati i više tjedana. Kod nekih ljudi oči se nažalost nikada ne prilagode, ali to je rijetkost. Možda ćete na početku osjećati strano tijelo u oku , ali nakon kratkog razdoblja nošenja, nećete više ni primjećivati svoje leće. Komplikacije koje nastaju kod nositelja kontaktnih leće , u pravilu su uvijek vezane za nepravilno korištenje leća i nepridržavanju higijenskih savjeta.

Redovnim čišćenjem i održavanjem leća, te odgovarajućom higijenom mogu se izbjeći mnogi problemi i komplikacije povezane s kontaktnim lećama. U tu svrhu koriste se razna sredstva za čišćenje kontaktnih leća, tablete za skidanje proteina i razni ovlaživači. Stavljajte leće i vadite ih prije nanošenja šminke ili upotrebe ostalih kozmetičkih sredstava. Nikad ne koristite vodu iz slavine, jer nije sterilna i sadrži dosta kamenca i ostalih nečistoća. Također se ne preporuča korištenje kućnih pripravaka kako biste čistili ili vlažili vaše kontaktne leće.

Kontaktne leće se ne preporučaju kada oči ne proizvode dovoljno suza, kada osoba radi ili puno vremena provodi u prostorima s puno dima ili prašine, kada je osoba imala ili ima neku virusnu infekciju rožnice, djeci mlađoj od 9 godina, osim u određenim medicinskim indikacijama.

Zapamtite

Kontaktne leće medicinski su proizvod usko povezan s zdravljem vašeg oka, pa je neophodno da se o vrsti leća, njezi, kontrolama i mogućim komplikacijama konzultirate s liječnikom specijalistom za očne bolesti, koji će odrediti vrstu kontaktnih leća koja najbolje odgovara vašem oku i dogovoriti potrebne kontrole.