optička koherentna tomografija

je metoda laserskog snimanja žute pjege i očnog živca koja može otkriti različite bolesti u najranijem stadiju.

OCT (optička koherentna tomografija) je moderna tehnologija kojom se može izmjeriti debljina sloja nervnih niti i vidjeti promjene u strukturi retine i očnog živca. Laserska zraka infracrvenog spektra skenira presjeke očne pozadine, a softver stvara sliku mrežnice i glave očnog živca.

Osim same slike, podaci se kompjuterski obrađuju i dobiva se i grafikonski ispis debljine tkiva, volumena, površine.

Mjerenjem debljine sloja nervnih niti i pretragom promjena u strukturi moguće je otkriti različite bolesti u najranijem stadiju. Postupak je bezbolan i ne uzrokuje zračenje.

OCT

OCT dijagnostika je pogodana za dijagnostiku makularnih bolesti, odnosno bolesti žute pjege poput senilne makularne degeneracije vezane za dob ,otkrivanju i praćenju brojnih bolesti žute pjege u pacijenata sa šećernom bolesti ( dijabetesom ), edema i ruptura makule, epiretinalnih membrana ,te odignuća različitih slojeva mrežnice oka i brojnih drugih bolesti mrežnice.

Ova metoda ima važnu ulogu i u planiranju liječenja bilo aplikacijom ljekova u obliku injekcija u oko, laserskog ili kiruškog liječenja, odnosno praćenju različitih bolesti retine i očnog živa.

Također, ovaj je pregled posebno koristan u ranom otkrivanju glaukoma i promjena na vidnom živcu, gdje precizno pokazuje promjene na vidnom živcu koje bolesnik ne primjećuje, a koje mogu upozoriti na pojavu glaukoma i potrebu za pravodobnim liječenjem. Na ovaj način otkrivaju se oštećenja živčanih vlakana u najranijoj fazi, mnogo prije nego što nastanu ispadi u vidnom polju, koji se obično pojavljuju kad je već 30% živčanih vlakana oštećeno.