Katarakta očna (siva) mrena

je zamućenje leće koja se nalazi u oku

Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a bliještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Zamagljen vid otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje, gledanja televizije, čitanja i pisanja. Nastanak mrene je bezbolan. Jedan od simptoma je promjena u refrakciji oka, neodgovarajuća dotadašnja dioptrija .

Na razvoj mrene utječu povišena životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i dr. faktori. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %).

Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, operacijski postupak pri kojem se vadi prirodna očna leća i u oko ugrađuje umjetna intraokularna leća.

KATARAKTA ILI OČNA (SIVA) MRENA

Imate li kataraktu ili sivu mrenu utvrdit će se na temelju oftalmološkog pregleda biomikroskopom. Zbog mogućnosti postojanja drugih očnih bolesti koje mogu dodatno komplicirati liječenje, potrebno je napraviti kompletan i detaljan oftalmološki pregled.

1. kada je postavljena dijagnoza i savjetovana operacija
2. kada slabljenje vida ometa vaše dnevne aktivnosti

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji, najmodernijom metodom tzv. fakoemulzifikacije, na uređaju Alcon INFINITI Vision sustav i predstavlja najbolje rješenje za zdravlje vaših očiju. Zahvaljujući suvremenijoj tehnologiji omogućeno je kratko trajanje zahvata, te brz postoperativni oporavak. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od samo 2.2 ili 2.75 mm Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez je malen i ne zahtijeva šivanje. Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokularna leća (IOL) koja se predhodno izračenava za svakog se pacijenta i za svako oko posebno Operacija je potpuno bezbolna, a zahvaljujući minimalnom rezu, rana brzo cijeli i nije ju potrebno šivati. Nakon završene operacije pacijent je spreman za povratak kući. Cijeli postupak obično traje 15 do 20 minuta. Potrebno je prvih par dana biti sa zaštitnim poklopčićem na oku radi preveniranja mogućnosti da pacijent u snu protrlja operirano oko te da ga štiti od infekcije. Prva kontrola obavlja se dan iza operacije. Na zadnjoj poslijeoperacijskoj kontroli, četiri tjedna iza operacije, bit će vam propisane nove naočale.