Estetska medicina BLEFAROPLASTIKA

Blefaroplastika ili operacija očnih kapaka je kiruški zahvat kojim se uklanjanja višak kože i masnog tkiva sa područja gornjih i donjih kapaka.

U području očnih kapaka koža je vrlo tanka i s godinama postepeno gubi vlagu, postaje suha , opuštena, gubi volumen i elastičnost.

Osim iz estetskih razloga , blefaroplastika se može raditi i zbog funkcionalnih problema, jer zbog viška kože koja se preklapa preko gornje vjeđe dolazi do smetnji vida , zamora očiju, te smanjenog vidnog polja.Osim iz estetskih razloga, blefaroplastika se može raditi i zbog funkcionalnih problema, jer zbog viška kože koja se preklapa preko gornje vjeđe dolazi do smetnji vida , zamora očiju, te smanjenog vidnog polja.

Tko su kandidati za blefaroplastiku?

Kandidati za blefaroplastiku su sve osobe kojima je koža na kapcima izgubila elasticitet, pojavio se višak kože i masni jastučići . Najčešće su to osobe u starijoj životnoj dobi, ali mogu biti i osobe u 20-im i 30-im godinama kojima također dolazi do pojave viška kože na kapcima ili u slučaju nasljedne sklonosti pojave podočnjaka.

Blefaroplastika je jedan od najčešće izvođenih zahvata, koji dava izvaredne rezultate jer Vašem licu vraća odmoran, mladenački izgled. Niti jedna druga metoda pomlađivanja kože lica nema takav učinak oko očiju kao estetska korekcija očnih kapaka blefaroplastika.Prije operacije?

Preoperativno je potrebno učiniti detaljan pregled kako bi se isključile određene bolesti kod kojih nije indicirana blefaroplastika (neke neurološke bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi, određena oftalmološka stanja i sl.). Posebnu pažnju treba posvetiti osobama sa alergijom na lijekove i onima koji uzimaju lijekove koji razrjeđuju krv, kao što su: Aspirin, Andol, Martefarin, Varfarin, Heparin i sl..

Tijek operacije

Korekcija kapaka/ blefaroplastika je ambulantni postupak te je pacijent u našoj poliklinici oko 2-3 sata. Preoperativna priprema traje oko 30 minuta, zatim slijedi operativni zahvat. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Nakon dezinfekcije operativnog polja područja oko očiju, markira se crtež na kapcima kako bi se odstranila optimalna količina kože. Ako postoje masni jastučići ispod kapaka, zbog slabosti usana, orbitalnog septuma i protruzije periorbitalne masti, potrebno je, osim kože, otvoriti i orbitalni septum i odstraniti masno tkivo. Operacija zahtjeva vještinu kirurga u estetskom smislu i u dobrom poznavanju s anatomskim strukturama oko očiju, koje se rekonstruiraju po slojevima. Rana se šiva tankim unutarnjim intradermalnim koncem , koji se skida nakon 7 dana.

Nakon operacije

Pola sata nakon operacije pacijent odlazi kući. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je odmah nakon skidanja šava, dakle 7 dana nakon operativnog zahvata. Zbog mogučnosti nastanka otoka i hematoma oporavak traje i do 2 do 3 tjedna.

<